Loading...
logo primarie

Primăria Giurgeni

Instituții Subordonate

Şcoala Gimnazială Giurgeni


Scurt Istoric

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Ialomița-Balta a județului Ialomița și avea în compunere satul Giurgeni și cătunele Ostrovu-Constantin și Strâmbu, având în total o populație de 925 de locuitori. În comună funcționau două școli mixte cu 24 de elevi și o biserică. La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei mai funcționa în aceeași plasă și comuna Piua Petrii, cu satele Piua Petrii și Brăilița, având o populație de 1528 de locuitori. Și acolo funcționau două școli și o biserică. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna Giurgeni cu 877 de locuitori în unicul său sat, în plasa Țăndărei a aceluiași județ, și comuna Piua Petrii în aceeași plasă și în aceeași componență, cu 1737 de locuitori.

În 1950 comunele Giurgeni și Piua Petrii au trecut în administrarea raionului Fetești din regiunea Ialomița, apoi (după 1952) din regiunea Constanța și după 1956 din regiunea București. În 1968 cele două comune au revenit la județul Ialomița, reînființat, iar comuna Piua Petrii a fost desființată și inclusă în comuna Giurgeni, care avea atunci în compunere satele Giurgeni, Piua Petrii și Răchitoasa.

În anii Republicii Populare Române a existat aici o colonie de muncă forțată, Luciu-Giurgeni.

În urma inundațiilor din 1970 satele Piua Petrii și Răchitoasa au fost desființate în 1977, după ce locuitorii le-au părăsit.


Componență
Comuna are în componența sa un singur sat – Giurgeni al cărui amplasament se află Ia o distanță de cca. 43 km est-nord-est de reședința județului Ialomița, Municipiul Slobozia.

Climă și Relief
Clima județului lalomița este continentală, caracterizându-se printr-o amplitudine termică anuală cu diurna relativ mare și prin cantități reduse de precipitații. Prin așezarea în partea de sud-est a țării, comuna Giurgeni este supusă influenței maselor de aer estice - continentale , v·estice - oceanice și sudice - mediteraneene, ceea ce condiționează un climat de tip continental excesiv.
Situat în județul lalomița, comuna Giurgeni păstrează caracteristicile reliefului și poartă amprenta situării în subdiviziunea estică a Câmpiei Române - Bărăganul. Întregul Bărăgan ialomițean este acoperit cu un strat de loess, efect al evolutiei sale geologice îndelungate ca bazin de sedimentare maritimă lacustră. Din punct de vedere geomorfologic, comuna se găsește în zona luncii fluviului Dunărea care, în zona de sud, se unește cu cea a râului lalomița, ea prezentând un caracter plan, altitudinile medii având valori de 7-10 m, mai ridicate în zona de sud (10m) ș i mai coborâte spre nord (7 m).

Floră și Faună

Teritoriul județului lalomița are caracteristici de stepă și silvostepă, cu o vegetație diversă geobotanică, adaptată condiț:iilor locale. Multe din speciile arbustive și ierboase prezintă interes medicinal, mugurii, frunzele , florile și fructele acestora recoltându-se pentru prepararea unor ceaiuri și în tratamentele medicamentoase. Fauna este similara celei din Delta
Dunării, în zonă aflându-se un important fond de vânătoare al Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi lalomița.


Hidrografie
Comuna se întinde pe malul stâng al Dunării, pe teritoriul ei brațul Borcea reunindu-se cu Dunărea. Cea mai mare parte a teritoriului se găsește în bazinul hidrografic (BH) al fluviului Dunărea (BH de ord. I, cod XIV-1), pe malul stâng al acestuia, partea de sud situându-se în bazinul hidrografic al râului Ialomița (BH de ord. I, cod Xl-1), unde se află in zona de confluență a celor două ape curgătoare. Suprafața localității se află în cadrul luncii Dunării care spre sud se unește cu lunca din cursul inferior al lalomiței.
Dunărea constituie limitele estica și nordică ale teritoriului administrativ al comunei Giurgeni pe o lungime totală de cca. 10 km. Râul lalomița este prezent doar prin ultimul sector al cursului inferior, înainte de vărsarea în Dunăre valea sa fiind deviată spre nord. Fluviul Dunărea are un curs general sud-nord , determinat de zona de subsidență de Ia gura Siretului și de masivul netezit dobrogean. Panta redusă a albiei și slaba rezistență Ia eroziune a depozitelor din Bărăgan au dat posibilitate fluviului să se despletească (formând o luncă largă) în două brațe mari și să depuna aluviunile atât în interiorul, cat și în exteriorul acestora (lunca internă și lunca externă)

Adresa Primarie str. Mihai Viteazul nr. 36, Giurgeni, Județul Ialomița