Loading...
logo primarie

Primaria Ciochina

Instituții Subordonate

Școala Gimnazială Ciochina


Scurt Istoric

Sub aspect istoric, Ciochina, ca și satele componente ale comunei are o existență multiseculară. Documente atestând existența acestor sate se găsesc în culegerile scoase de Arhivele Statului - Filiala Ialomița, precum și în volumele "Documente privind istoria Țării Românești", seria B, veacul al XVI-lea și al XVII-lea apărute în Editura Academiei.

Datorită tranzitului intens de mărfuri, după 1500 s-a simțit nevoia construirii unui nou pod pentru trecerea mai facilă a râului Ialomița. Din acest moment satul Ciochina - unde s-a construit noul pod - începe să devină un important centru, fiind așezat la răscrucea drumurilor comerciale Siliștea - Călărași - Buzău - București - Brăila și Brașov - Ploiești - Slobozia - Piua - Pietrii. În secolul al XVIII-lea, este consemnat ca stăpân al întregii zone de pe malurile Ialomiței până la satul Crunți, prințul Arsenie Caragheorghievici, sârb de origine. În această perioadă, în satul Ciochina apar hanuri, ateliere de fierărie, o fabrica de rachiu precum și o piață de desfacere și un bâlci săptămânal, care mai târziu, în 1883, devine bâlci anual organizându-se neîntrerupt până în zilele noastre la 8 septembrie, de ziua Sfintei Maria mică.


Componență

Comuna Ciochina are în componență 4 localități dispuse după cum urmează:

- la sud localitatea Bordușelu;

- la sud-vest localitățile Orezu și Piersica;

- zona centrală localitatea de reședință Ciochina


Climă și Relief

Condițiile climatice au determinat schimbarea cursului Ialomiței pe un vad nou, cel existent astăzi și care devine hotar al satului Ciochina în partea de miazăzi.

Clima specifică comunei Ciochina este temperat continentală, fiind în mare parte în ton cu clima județului. Clima județului Ialomița este temperat-continentală caracterizându-se prin veri foarte calde și ierni foarte reci, printr-o amplitudine termică anuală, diurnă relativ mare și prin precipitații în cantități reduse. Durata medie anuală de strălucire a Soarelui este cuprinsă între 2.100 și 2300 ore, numărul anual de zile cu cer senin este de 110; cu cer noros de 123, iar cu cer acoperit 130 de zile. O altă caracteristică a climei judeţului Ialomiţa o constituie regimul vânturilor, direcţiile lor predominante fiind din nord – est şi nord.

Relieful comunei Ciochina este format din două zone de câmpie, acestea fiind despărțite de lunca Ialomiței care se aseamănă cu un culoar depresionar. Zona de câmp din partea de nord a comunei face parte din Bărăganul Central, aici altitudinea coborând ușor dinspre nord spre sud, de la 54 m pana la 40 m până la malul stâng al râului Ialomița. Lunca Ialomiței se întinde pe teritoriul comunei pe o distanță de 5-6 km și are altitudinea de 37 m. Mergând spre sud, se desfășoară Coasta Bărăganului cu o altitudine absolută de 65 m, fiind prezente numeroase râpe și văi torențiale.


Floră și Faună

Comuna Ciochina se află într-o zonă de stepă și lunci, fiind prezente numeroase graminee (Stipa ucrainica, Stipa lessingiana, etc.). Se mai pot întâlni în subarboret păducelul (Crataegus monogyna), porumbar (Prunus spinosa), măceș (Rosa canina).


Hidrografie

Rețeaua hidrografică din zona Comunei Ciochina este compusă din râul Ialomița și bălțile și lacurile naturale permanente din satele Piersica și Bordușelu. Râul Ialomița străbate comuna de la Vest spre Est. Debitul mediu multianual este de 35,4 m³/s, debitele maxime producându-se în perioadele precipitații abundente, respectiv primăvara și toamna. Râul Ialomița străbate comuna pe o lungime de 12 km. Pe suprafața comunei sunt o serie de privaluri pentru colectarea excesului de umiditate.


Adresa Primarie sat Ciochina, com. Ciochina str. DC 48 nr. 5 927075