Loading...
Primăria Vaideeni judetul Valcea

Primăria Vaideeni

Această primărie nu are un cont activ

Cere înregistrarea

Secțiune carduri Primăria Vaideeni

Instituții Subordonate

Scurt Istoric

Prima atestare documentară a satului Vaideeni datează din secolul al XVI-lea, când este menționată sub numele de Vai de Ei. Comunitatea a luat naștere în urma venirii din Ardeal a mai multor familii de oieri, în principal din Mărginimea Sibiului pe motivul oprimării religioase (catolicizare forțată). O explicație mai plauzibila a denumirii satului ar fi aceea ca inițial a fost denumit Vaideni (derivat de la nume propriu Vaida) iar, prin deformare, s-a ajuns la forma actuala. Din punct de vedere etnocultural, Vaideeni reprezintă o zonă de interferență între zona etnografică a Olteniei de sub Munte si zona etnografică Mărginimea Sibiului care și-a pus puternic amprenta asupra graiului, portului și tradiției pastorale.</


Componență
Din puncte de vedere al structurii teritoriale, comuna VAIDEENI se compune din următoarele subunități (sat-reședință și sate componente):

  1.  Vaideeni (sat-reședință)
  2. Cerna
  3. Cornet
  4. Izvoru Rece
  5. Marița

Climă și Relief

Clima este caracteristica zonei de dealuri, cu mici diferentieri topoclimatice, de adapost, conferite de situarea in depresiune. Particularitatile geografice ca pe intinderea comunei sa se distinga pe nivele diferite, diferite nuante climatice, de la clima muntilor inalti de peste 2124 m (Vf.Ursu si Capatana) aflati la nord, la clima dealurilor din partea de sud. Temperatura medie a localitatii este de 6 °C; temperatura medie a lunii ianuarie este de -3 °C, iar cea a lunii iulie este de 16 °C, deci cu amplitudine relativ mica si fara schimbari bruste. Brumele tarzii de primavara apar rar, datorita efectului de adapostire, permitand inflorirea fara riscuri a pomilor fructiferi. Dovada climatului bland fiind si prezenta castanului in unele sate. Precipitatiile au o medie anuala de circa 870 mm, fiind mai mare in anii ploiosi, iar uneori scade in anii mai secetosi. Cantitatea cea mai mare de precipitatii cade in lunile mai–iunie, iar cea mai mica in februarie. Fenomenul de seceta se produce rar si are un caracter relativ. Relieful este predominant muntos, mai ales in partea de nord a localitatii, format din munti cu diferite altitudini. In partea de sud a comunei sunt prezente coline cu diferite altitudini si un relief de lunca ce insoteste principalele cursuri de apa ale localitatii. Cei mai importanti munti sunt urmatorii: Muntele Capatana (Vf.Capatana 2094 m), Balota 2095 m, vf. Nedeia 2130 m, Ursu 2124 m, Muntele Zavidanu, Muntele Coseana, Muntele Funicel, etc. Cele mai importante dealuri sunt reprezentate de „Dealul Mare” si „Coasta Recii” Solurile predominante sunt cele podzolice, cu fertilitate naturala scazuta si supuse degradarii aceentuate Altitudinea – localității reședință și a localităților componente Satul de resedinta al comunei Vaideeni are o altitudine de 567 m, iar in localitatile componente: Izvoru Rece- 650 m si satul Cerna 610 m, rezulltand astfel o altitudine medie de 610 m.


Floră și Faună

Flora și fauna sunt remarcabile, fiind prezente păduri întinse de fag, păduri de fag cu rășinoase și păduri de rășinoase – molid, mai rar brad și pin și chiar tisă. Alături de aceste specii, se găsesc și arbuști de ienupăr, măceș, zmeur, afin, jneapăn și vegetație ierboasă – mușchi, licheni.


Hidrografie

Adresa Primarie comuna Vaideeni, sat Vaideeni, jud. Vâlcea, cod postal 247725